Okulary przeciwsłoneczne




Lubię czytać
Blog > Komentarze do wpisu
Pierś z indyka w sosie musztardowo-chrzanowym
Zgadnijcie jaki dziś będzie foto-przepis? :)

Ponoć indycza pierś nie jest wdzięcznym tematem do gotowania. Potrzeba większych umiejętności lepszego przepisu. Nie wiem na ile ta obiegowa opinia jest rzeczywiście prawdziwa ale sam chyba z rodzinnej kuchni wyniosłem przeświadczenie, że pierś z indyka jest na specjalne okazje. Bywała rzadko i wyłącznie w wymyślnej formie.
Przez lata samodzielnego gotowania też nigdy nie wziąłem piersi z indyka, nie pokroiłem w kawałki i po prostu nie usmażyłem na patelni. Mam dla niej swego rodzaju... szacunek? Jakkolwiek brzmi to śmiesznie - tak właśnie jest.

Poniższy przepis jest bardzo fajny. Szybki, tani, smaczny. I prosty. Banalnie prosty - każda łamaga może po niego sięgnąć.



Składniki:
- pierś z indyka pokrojona w plastry
- musztarda
- chrzan
- jogurt naturalny
- cebula
+ przyprawy. Wedle gustu.



Tworzymy sos. Na 200g jogurtu naturalnego dajemy 3-4 łyżki musztardy i 3-4 łyżki chrzanu. Po czym mieszamy, aż dotaniemy...



... mało apetyczną breję. Taką jak na powyższym zdjęciu.



Piersi z indyka rozbijamy na cienkie plastry i przyprawiamy.
Ja oczywiście zapomniałem o rozbiciu, więc te na zdjęciu są zdecydowanie za grube. Po tłuczek sięgnąłem dopiero po zrobieniu zdjęcia.



Cebule szatkujemy, wrzucamy na patelnię i posypujemy solą/vegetą. Trzymamy chwilę, aż przybierze rumiany odcień.



Piersi podsmażamy na cebuli po 2 minuty na każdej ze stron. Dość szybko powinny przybrać biały kolor.



Po podsmażeniu zalewamy wodą. Powinna ona sięgać tak wysoko jak same piersi. Przykrywamy i dusimy 10 minut.



Po 10 minutach dodajemy sos. Przez 5 minut dusimy pod przykryciem, po czym sprawdzamy stan piersi. Powinny już byś odpowiednio miękkie. Jeśli nie - dusimy dalej. W przeciwnym razie zdejmujemy pokrywkę i czekamy kilka minut, aż z sosu odparuje woda i stanie się on odpowiednio gęsty.



Przełożyć na talerz, udekorować (jeśli mamy gościa) albo zjeść od razu.
Smacznego!
niedziela, 06 września 2009, venomik

Polecane wpisy

  • Kruche rogaliki

    Pieczone wyłącznie na specjalną okazję. Pełna porcja to około 100 rogalików i 5 godzin pracy. Pół porcji - rogalików 50, pracy tak z 3 godziny. Zaczynamy: Skład

  • Sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros

    Jak się domyślam - znana i lubiana sałatka. Odmian wiele, ale wszystkie do siebie w smaku zbliżone. Jako że zdjecia już zrobiłem (sałatkę przygotowywałem na uro

  • Pizza

    Z Panną B. Składniki: (sos zrobiony wczesniej przez Pannę B.) A tutaj rośnie ciasto. Na samą myśl o jego wyrabianiu (głupio zgłosiłem się dobrowolnie) palce sam

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: fantazja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/09/07 20:08:30
Wygląda smacznie, ale szkoda szasu na dekoracje, nawet jak się ma jednego gościa, lepiej od razu zjeść ;x
Ja mam podobny przepis ale na karkówke w sosie musztardowo-chrzanowym, nie wiem czy dobre, bo nie robilam jeszcze (lenistwo) poczekam na 'jelenia', który zrobi.
Pozdrawiam :)
-
2009/09/08 15:34:05
Dekoracja nie jest dla gościa, ale do zdjęcia :)
-
2009/09/19 17:16:48
Właśnie zrobiłam, smaczne i szybko się robi.
Ja zostawiłam na koniec trochę tego sosu z musztardy i chrzanu i polałam nim uduszone już mięso, dało to dobry efekt, bardzo wyrazisty smak. :)
-
2009/09/20 23:27:48
Ciesze się, że smakowało.
A podobny zabieg sam zrobiłem - co z resztą jest trochę widoczne na zdjęciu :)
Pozdrawiam!
-
Gość: , *.as13285.net
2013/03/02 14:03:50
Szybko i dobre, szczegolnie jak lodowka jest przed zakupami :))