Okulary przeciwsłoneczne




Lubię czytać
Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros
Jak się domyślam - znana i lubiana sałatka. Odmian wiele, ale wszystkie do siebie w smaku zbliżone. Jako że zdjecia już zrobiłem (sałatkę przygotowywałem na urodziny mamy) to jednak fotoprzepis tutaj wrzucę. Nie zmarnuje się.



Tutaj widać prawie wszystkie składniki:
- duży filet z kurczaka
- puszkę kukurydzy
- ogórki konserwowe
- cebula
- kapusta pekińska
- ketchup
- majonez
- przyprawa gyros
- inne przyprawy
- czerwona papryka (jej właśnie na zdjęciu brak)



Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dosypujemy sporo przyprawy gyros. Do tego pieprz, zioła - co tylko chcemy.



Etapy przydządzania sosu, kluczowego elementu sałatki. Po kolei wrzucamy do miseczki: majonez, ketchup, gyros, pieprz. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy.
Ilość sosu na zdjęciu - nie wystarczyła. Musiałem dorabiać.
Dwukrotnie.



Ogórki kroimy w drobną kostkę



Cebulę - w pół talarki.



Paprykę w drobną kostkę. I na tym koniec krojenia.



Tutaj idealne naczynie. Sałatka jest warstwowa - więc naczynie nie może być płytkie. Nie powinno mieć też kulistego kształtu, żeby spodnia warstwa nie znalazła się wyłącznie na środku naczynia.



Warstwa pierwsza - mięso. Tylko wcześniej warto ostudzić.



Na mieso kładziemy cebulę. Powinno być trochę więcej, ale ja nie lubię jej obierać ani kroić. A mama stwierdziła 'nawet o tym nie myśl, sam chciałeś robić sałatkę to sam sobie krój' :]



Smarujemy to połową sosu.



Posypujemy odsączoną wcześniej kukurydzą



Posypujemy poszatkowaną kapustą pekińską. Połowa główki powinna wystarczyć, ale wszystko zależy od wielkości naczynia.



Na to dajemy pozostałą część sosu, smarując dokładnie dookoła.
Dokładniej niż to widać na zdjęciu, oczywiście :)



Wierzch posypujemy skrojonym ogórkiem i papryką.
Teraz możemy sie już cieszyć z gotowej sałatki.





Smacznego
środa, 05 sierpnia 2009, venomik

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: